torstai 22. kesäkuuta 2017

Naistenlehdet - rentouttavaa vai stressaavaa?

Naistenlehdet ovat täynnä kauniita kuvia. Kauniita ihmisiä, kauniita vaatteita, kauniita meikkejä, kauniita hiuksia, kauniita koteja, houkuttelevia lomakohteita ja trendikkäitä herkkuja. Ne mainostavat unelmaelämää.


Miksi ihmiset, lähinnä naiset, lukevat naistenlehtiä? Vai luetaanko niitä enää nykyisin? Facebook, Twitter, Instagram, blogit ja muu netistä löytyvä materiaali on vallannut suuren osan ihmisten ajasta. Mutta onhan välillä mukava istahtaa lukemaan oikeaa lehteäkin, muulloinkin kuin kampaajalla tai lääkärin odotusaulassa. Miksi se sitten on niin mukavaa?

Naistenlehdet luovat unelmia. Ne luovat haaveita jostain sellaisesta, mitä lukijalla itsellään todennäköisesti ei ole. Osa lehden luomista mielikuvista ei ole lukijan saavutettavissa. Tavallinen ihminen ei mitä todennäköisemmin kykene saavuttamaan kuvankäsittelyohjelmalla aikaansaatua sileää ihoa tai upean kiiltäviä hiuksia. Koti ei oikeassa elämässä ole koskaan yhtä siisti kuin lehdessä esiteltävä huone, jota on tuntikausia siivottu ja sisustettu lehteen otettavaa valokuvaa varten.Uusimman Kauneus ja Terveys -lehden kannessa houkutellaan lukijoita asuvinkeillä, joilla saadaan aikaan täydellinen vartalo. Hah. Mutta silti otsikko on houkutteleva ja tietysti heti ensimmäisenä etsin tuon kyseisen kohdan lehdestä. No, ihan kivoja vinkkejä, mutta ei täydellisyyttä kyllä noilla keinoilla saavuteta.

Onko lehden lukeminen oikeasti rentouttavaa vai onko se ennemminkin stressaavaa, kun lehti ohjaa haaveilemaan epärealistisia asioita?


Miksi me haluamme katsella epärealistisia kuvia? Kai se vaan on niin, että ihminen katselee mielellään kaikkea kaunista, siinäkin tapauksessa, ettei kuvalla välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.


Kunhan lehden tarjontaan suhtautuu sopivan kevyesti ja tiedostaa, ettei se kuvaa suoraan kenenkään oikeaa elämää (joitakin asiapitoisia artikkeleita lukuunottamatta), lukuhetki on rentouttava. Vähän samaan tapaan kuin mieli lepää kauniissa maisemissa, se voi levätä myös lehden sivuilla vilahtelevissa kauniissa kuvissa.

Ei siis muuta kuin rentoutumaan lehti kädessä vaikkapa laiturin nokalle juhannuksena. Itse nappasin takapihalta alppiruusuja, laitoin musiikin soimaan hiljaa, sekoitin välipalan maitorahkasta ja Skyrristä, asettelin tavarat epärealistisen siististi pöydälle ja nappasin muutaman valokuvan. Sitten ryhdyin syömään ja selailemaan lehteä tarkemmin, kunnes pikkumies ulkona vaunuissa ilmoitteli haluavansa herätä :)Rentouttavaa juhannusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti