tiistai 14. marraskuuta 2017

Suurimmat himot

Dieetit sisältävät kieltoja. Ei saa syödä sitä ja tätä. Ja toisaalta pitää tehdä sitä ja tätä. Pitää olla samaan aikaan aktiivinen ja mieleltään vahva, jotta pystyy välttämään herkulliset houkutukset. Jopa niin sanotut tavalliset ruoat ovat osittain kiellettyä.

Mitä pidempi dieetti, sitä enemmän kaikkea kiellettyä alkaa tehdä mieli. Vai alkaako? Erityisesti sokerin himo on monella dieetin alussa suuri, mutta sanotaan, että kroppa tottuu sokerittomuuteen ja muutaman päivän tai viimeistään parin viikon päästä sokeria ei edes kaipaa. Oman kokemukseni mukaan tämä pitää paikkansa, mutta vain osittain. Kroppa ei kaipaa sokeria, mutta en voi väittää, ettenkö himoitsisi omaa osuuttani irtsaripussista, kun joku sellaista vieressäni tyhjentää.


Tämän dieetin vaikeimmat hetket ovat liittyneet isänpäiväksi isännälle ostamaani isoon irtokarkkipurkkiin. Kävin poikkeuksellisesti oikein irtokarkkikaupassa valitsemassa aivan ihanan tuoreita karkkeja ison purkillisen. Vaikka välttelin omia lemppareitani ja valikoin purkkiin isännän lemppareita, kuola valui jo kaupassa. Kotiin päästyäni piilotin purkin vaatehuoneeseen ja siellä se vaani minua aina, kun käväisin hakemassa tai viemässä vaatteita. Purkin kansi ei ollut suljettu punnitustarralla, kuten yleensä irtokarkipussit. Pohdiskelin, miten helppoa olisi ollut napata vaikkapa vain yksi karkki. Kukaan ei olisi tiennyt, kukaan ei olisi huomannut. Kukaan muu ei edes tiennyt purkin olemassa olosta, joten olisin aivan hyvin voinut tyhjentää sen. Mutta miksi?

Salanapsimispohdintani päätyivät aina siihen tulokseen, etten hyötyisi yhtään mitään siitä, että antaisin periksi mieliteoille. Olen dieetillä itseni takia, oman itseni hyvinvoinnin ja  paremman olon takia. Miksi siis huijaisin itseäni ja siten vaikeuttaisin tavoitteen saavuttamista. Hetkellinen nautinto vaihtuisi heti seuraavassa hetkessä huonoksi omatunnoksi ja tuo huono omatunto kestäisi paljon kauemmin kuin karkin aiheuttama nautinto. Nyt tuo purkki on jo onneksi tyhjennetty, muiden kuin minun toimesta :)


Tänään Wiklundilla käydessäni minut pysäyttivät ovensuussa olevan kahvilan macaronsit. Ihailin niitä hetken, nappasin valokuvan ja jatkoin matkaani. Vaikka ne kauniita olivatkin, niin niitä ei oikeasti tehnyt edes mieli. Olin kovin tyytyväinen :)


Raision Myllyssä tulee käytyä aika usein ja siellä minun heikko kohtani sijaitsee vähän liiankin keskeisellä paikalla, Myllyn torilla. Siellä It's Pure myy jogurtti- ja suklaapäällystettyjä pähkinöitä, marjoja ja lakuja. Slurps! Mutta viime viikkoina olen päättäväisesti kävellyt houkuttelevien laarien ohi.

Koko elämä ei tietenkään voi olla itsensä kanssa taistelua, vaan itselle pitää sallia erilaisia elämän nautintoja aina silloin tällöin. Mutta kun kyse on muutaman viikon dieetistä, niin sen kyllä selviää ilman herkuttelua.

Sokeristen herkkujen lisäksi kieltolistalla on paljon muutakin. Kielletyistä suolaisista  ruoista kaipaan eniten kunnollista juustoa. En välttämättä mitään kaikkein rasvaisinta, mutta edes vähärasvaista Oltermannia. Uunissa lämmitetty yrttivoipatonki ja sen päälle juustoa. Oih. Onneksi kuitenkin olen keksinyt tavan tyydyttää tuon himon terävintä kärkeä dieetin sallimin keinoin. Lämpimiä Real-leipiä tomaatilla, pizzamausteella, mustapippurilla, suolalla, vähärasvaisella fetalla ja vähärasvaisella Aamupala-juustolla kuorrutettuna. Eihän se vedä vertoja yrittivoipatongille, mutta maistuu hyvältä ja vatsan täyttyessä se saa patongin unohtumaan.

Mutta nyt herkutteluajatukset pois mielestä, pipo päähän, ulos lenkille ja sitten lasillinen Pepsi Maxia palkinnoksi :)Mukavaa tiistai-iltaa!

4 kommenttia:

 1. Aikalailla samoja ajatuksia :) Mä en tosin oo koskaan ollu sokeriaddikti, mutta suolaisen perään olen kovasti. Lauantain perheen sipsipussit on tuskaa, mutta yllättävän ehdoton olen ollut ja ne on onneksi saanut tyydytettyä juurikin muutamalla lasillisella Pepsi Maxia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ollut siinä mielessä onnekas, että meillä ei ole tän dieetin aikana avattu sipsipusseja. Se olis kyllä tuottanut vaikeuksia :D Pepsi Maxi on kyllä ihanaa taikajuomaa :) Tsemppiä sulle!

   Poista
 2. Hyvä että oot sinnikkäästi pysynyt lujana 😊Pari päivänä on vähän tehnyt mieli mäkeä, muuten ihan uskomatonta kuinka helppo ollut noudattaa dietti.Kai se kun ei ole juuri nälkää nähnyt, on pystynyt tähän.Tsemiä Viimeseen rutistukseen👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän helppoa tosiaan on ollut, kun nälkää ei ole tarvinnut hirveesti kokea. Tsemppiä sinnekin :)

   Poista