maanantai 27. marraskuuta 2017

Nettivalmennukset suosiossa

Vettä tulee taivaalta aivan liikaa, joten jätän suosiolla kävelylenkin väliin, laitan pikkumiehen terassille katoksen suojaan nukkumaan ja istahdan kirjoittelemaan. Aiheena tällä kertaa nettivalmennukset. Kannattaako nettivalmennukseen osallistua ja onko niistä oikeasti hyötyä?Nettivalmennuksia on nykyään tarjolla paljon. Omat henkilökohtaiset kokemukseni perustuvat Fitfarmin nettivalmennuksiin, mutta oletan, että perusajatus on kaikissa kutakuinkin samanlainen. Netin kautta ilmoittaudutaan, saadaan ruoka- ja treeniohjeet ja kysymyksiä saa matkan varrella esittää valmentajille, jotka sitten vastailevat kaikille yhteisesti jonkinlaisen nettifoorumin kautta. Nykyisin myös Facebookin hyödyntäminen keskustelufoorumina on yleistä. Faceen perustettavan suljetun ryhmän avulla valmennukseen osallistuvat voivat helposti fiilistellä, tsempata ja purkaa hyviä ja huonoja tuntojaan muille samassa tilanteessa oleville.

Nuo erilaiset keskustelufoorumit ovat varmastikin yksi iso syy nettivalmennusten suosioon. Ryhmän tuki ja tsemppi antaa potkua tekemiseen. Mukavinta tietysti olisi, jos terveelliseen syömiseen ja treenaamiseen löytyisi seuraa kotoa tai omasta ystäväpiiristä, mutta melko harvoin varmastikin samanlaiset tavoitteet ja aikataulut kohtaavat lähipiirissä. Sen sijaan Suomen mittapuussa väkeä löytyy paljonkin. Eri puolella Suomea asuvat eivät pysty treenaamaan yhdessä tai valmistamaan yhdessä ohjeiden mukaisia ruokia, mutta jo pelkkä treeneistä keskustelu ja vaikka ruokaideoiden jakaminen luovat fiilistä yhdessä tekemisestä ja tsemppaavat eteenpäin. Foomumin kautta voi myös halutessaan löytää treeniseuraa läheltä tai olla löytämättä, jos ahertaa mieluummin yksin. Foorumeissa on juuri se hyvä puoli, että siellä voi toimia aktiivisesti kysellen, kommentoiden, keskustellen ja jakaen kuvia  tai sitten siellä voi vain seurailla muiden toimintaa ja saada tsemppiä siitä. Kukin voi toimia omalle luonteelleen sopivalla tavalla.

Omalla kohdallani olen huomannut, että aktiivisempi osallistuminen foorumilla korreloi projektiin sitoutumisen ja siten myös tulosten kanssa. Olen muutaman kerran ostanut nettivalmennuksen, tyytynyt seurailijan rooliin, noudattanut suurpiirteisesti ohjeita, harmitellut kun ei tuloksia ole tullut, lukenut kateellisena muiden hehkutuksia, ja sitten luovuttanut. Näin varmastikin käy kaikissa nettivalmennuksissa osalle osallistujista. Positiivisemmat kokemukset olen saanut niistä valmennuksista, joissa olen osallistunut aktiivisemmin ja noudattanut ohjeita tunnollisesti.

Netistä luettevaan tietoon sisältyy aina epävarmuutta. Jos joku kertoo parin päivän kuluttua valmennuksen alkamisesta pudottaneensa jo pari kiloa painoa, herättää se varmasti kateutta, mutta kukaan ei voi tietää mitä tiedon taustalla piilee. Onko tieto ylipäätään totta? Onko kirjoittaja vetänyt muutaman pussillisen karkkia juuri ennen valmennuksen alkua ja siten aiheuttanut itse erikoisen isoja painon vaihteluja? Onko kirjoittajan aloituspaino 100kg vai 50kg? Jos joku kritisoi valmennuksen treenejä, saattaa se innostaa muitakin kritisoimaan, mutta kuka tietää mistä kritiikki aluperin johtuu. Onko kritisoija tehnyt treenin kunnolla eli riittävällä teholla, itselleen oikeilla painoilla ja oikean pituisilla tauoilla? Jos joku valittaa, ettei saavuta minkäänlaisia tuloksia valmennuksen edetessä, ei voi tietää varmuudella mistä se johtuu. Onko tuo henkilö oikeasti noudattanut ohjeita vai toiminut suurpiirteisemmin, kuten esimerkiksi minä muutamissa valmennuksissa.

Valmennusten keskustelufoorumeihin täytyy siis suhtautua pienellä varauksella, kuten kaikkiin muihinkin netin keskustelufoorumeihin. Mutta siitä huolimatta koen, että niistä on hyötyä ja ne toimivat hyvinä tsemppareina valmennuksen aikana. Samoin tuntuvat ajattelevan monet muutkin, sillä esimerkiksi viikko sitten päättyneen Viimeiset 5 kiloa -valmennuksen Faceryhmässä toiminta on jatkunut aktiivisena ja sitä halutaan ylläpitää jatkossakin.


Nettivalmennuksia krtisoidaan monesti siitä, että erilaiset ihmiset laitetaan noudattamaan samanlaisia ohjeita, eikä huomioida ihmisten erilaisuutta. Se on varmasti totta, että henkilökohtainen valmentaja, joka todella perehtyy valmennettavan yksilökohtaisiin ominaisuuksiin, saa aikaan parempia tuloksia ja nopeammin. Mutta myös isoille ryhmille suunnatut nettivalmennukset ovat kehittyneet tässä asiassa muutamien vuosien aikana. Vaikka valmennuksissa ei luonnollisestikaan pystytä paneutumaan kuhunkin henkilöön erikseen, niin keskustelufoorumien kautta voi saada vastauksia hyvinkin yksilökohtaisiin asioihin. Lisäksi valmennettavat jaetaan painoluokkiin, jolloin ruokaohjeet soveltuvat paremmin. Myös kasvissyöjät huomioidaan nykyisin aiempaa paremmin. Muutama vuosi sitten kasvissyöjän piti keskustelufoorumin kautta kysellä ohjeita lihan korvaamiseen, mutta nykyään ohjeet sisältävät jo valmiiksi omat ohjeet kasvissyöjille. Myös muita ruokarajoitteita otetaan huomioon ja ainakin Fitfarmin valmennuksissa saa todella hyvän korvaavuuslistan, jonka avulla ruokavaliota pystyy muokkaamaan itselleen sopivaksi.

Salitreenien liikkeiden tekniikkaa opetetaan nettivalmennuksissa viedoiden avulla. Tottuneelle salitreenaajalle videot ovat hyviä. Ne muistuttavat oikeista suoritustavoista ja auttavat ymmärtämään joskus hämäriäkin liikkeiden nimiä. Mutta kokemattomalle videot eivät välttämättä riitä, vaan henkilökohtainen salilla tapahtuva opastus olisi tarpeen. Joidenkin nettivalmennusten yhteydessä onkin annettu mahdollisuus myös henkilökohtaisiin pt-tunteihin lisämaksusta. Itseäni vähän harmittaa, etten hyödyntänyt tuota mahdollisuutta viimekertaisessa valmennuksessa, koska ainakin kyykkäystekniikkani kaipaisi ammattilaisen tsekkausta... Mutta seuraavalla kerralla sitten. Tammikuulle olen jo ostanut seuraavan nettivalmennuksen :)

Nettivalmennuksen ostaminen ei takaa tuloksia, vaan tarvitaan halua, päättäväisyyttä ja luonteen lujuutta. Mutta jos nuo seikat ovat kunnossa, niin nettivalmennus auttaa onnistumaan ja pääsemään tavoitteisiin :)

Mukavaa sateisen viikon alkua!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti