tiistai 31. lokakuuta 2017

Laihduttajan selviytymisopas laivaristeilylle

Hytin kautta Taxfree-ostoksille. Muutama alkoholijuoma ja limpparia, kasa karkkia ja pussi sipsiä viimeistään aamulla rouskuteltavaksi. Ehkä vähän suolapähkinöitäkin. Hytissä pari tölkkiä tyhjäksi ja sitten ravintolaan istumaan iltaa ja nauttimaan drinkkejä. Välillä piipahdus hytissä ja samalla muutama Haribo-karkki suuhun ja ehkäpä koko pussi mukaan käsilaukkuun, josta niitä voi helpommin napsia aina, kun tekee mieli makeaa. Yöllä hyttiin tullessa sipsipussi auki ja muutama kourallinen suuhun ennen hampaiden pesua. Aamulla kokista ja muutama sipsi. Ai niin, ostin myös pähkinöitä! Muutama kourallinen niitäkin. Sitten suihkun kautta buffet-aamiaiselle, missä lautanen täyttyy croisanteista, ihanan pehmeästä vaaleasta leivästä, juustoista, jogurtista ja sokeroiduista marjoista. Jälkkäriksi ihana leivos, joka osoittautuukin ällöttävän keinotekoisen makuiseksi, mutta joka kuitenkin tulee syötyä, kun se nyt tuli lautaselle valittua. Myöhemmin päivälliselle, missä lautanen täyteen kaikkea mitä mieli tekee. Toisella kierroksella lisää parhaiksi havaittuja ruokia ja jälkkäriksi valikoima mitä erilaisimpia herkkuja, joista osa on oikeasti hyviä, osa taas ei, mutta siitä huolimatta lautanen tyhjenee. Sitten vielä ravintolassa pari kokista, hytissä avonaiset pussit tyhjiksi ja Taxfreestä pari karkkipussia ja viinipulloa kotiin tuliaisiksi.


Aikoinaan laivareissuja tuli tehtyä jotakuinkin tuollaisen kaavan mukaan, mutta nykyään päässä on vähän enemmän järkeä. Ja koska matkassa on useimmiten mukana myös lapsia, niin reissut ovat vähän erilaisia. Syömistä kohtuullisesti, pientä herkuttelua ja juomista mahdollisesti parin lasin verran. 

Viime viikonloppuna olimme risteilyllä parin kaveriperheen kanssa, joten jouduin miettimään, että miten menettelisin syömisten ja juomisten suhteen nyt kun meneillään on viiden viikon laihdutusprojekti, johon olen halunnut suhtautua sillä vakavuudella, että tuloksia varmasti syntyy.

Monesti ajatellaan, että "lomalla ei pidä laihduttaa" ja koska laivaristeily on pienimuotoinen, vain vuorokauden kestävä loma, niin ei kai sitä kannata tuhlata kaloreiden laskemiseen. Periaatteessa asia on noin, mutta käytännössä kuitenkin noinkin pienessä ajassa pystyy aiheuttamaan yllättävän suurta hallaa laihdutusprojektille. Siksi halusin noudattaa projektin ruokavaliota reissusta huolimatta, joten  suunnittelin syömiset huolellisesti etukäteen.

Ensin ryhdyin tutkimaan Fitfarmin valmennuksessa käytössä olevaa ruoka-ainepankkia. Etsin sieltä normaalisti käyttämilleni jääkaappiaineksille sellaisia vaihtoehtoja, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä ja jotka voisi helposti napata mukaan laivalle. Kohtuullisen hyvin vaihtoehtoja löytyikin, mutta sitten yhtäkkiä tajusin, että mehän valitsimme sellaisen vähän paremman hytin, jossa voisi hyvällä tuurilla olla jääkaappikin. Tarkistin pikaisesti netistä Viking Gracen Premium-hytin varustelut ja olin niiiiiiin tyytyväinen. Sieltä löytyy jääkaappi. Pystyin siis käyttämään ihan samoja aineksia kuin normaalistikin. Jee :)



Lauantaina ennen laivalle lähtöä valmistelin tarvittavat eväät. Koska oletin illan venyvän pitkäksi, ajoitin päivän ruokailut siten, että illalla laivalle jäi kaksi ateriaa. Heti laivaan tultuamme söin päivällisen purkista, ja kun sitten täydellä vatsalla lähdin Taxfree-kauppaan, niin karkkihyllyjen ohittaminen onnistui yllättävän helposti. Baarista tilasin kivennäisvettä sitruunalla ja join sitä tyytyväisenä. Olihan meillä mukana myös pikkumies, joka hörppii vielä rintamaitoa, joten senkään takia en tullut oikeastaan edes ajatelleeksi muita juomavaihtoehtoja.

Iltapalaksi olin varannut pienen pussin pähkinöitä, rahkaa ja pakastemansikoita, jotka olivat juuri sopivasti ehtineet sulamaan syömiseen mennessä. Muiden jo nukahdettua kylmän raikas mansikkarahka maistui erittäin hyvältä pitkän päivän päätteeksi :)

Aamiaisen ja buffet-lounaan olimme maksaneet jo matkan varauksen yhteydessä kauan aikaa sitten, joten päätin pärjätä tarjolla olevalla ruoalla. Yllättävän hyvin löytyi omaan ruokavalioon soveltuvia ruokia: kananmunia, raejuustoa, puuroa, riisikakkuja, vihanneksia, pähkinöitä. Määriä arvioin silmämääräisesti, kun en sentään ruokavaakaa kehdannut raahata mukanani :) Todennäköisesti vähän liikaa tuli syötyä, mutta vain sallittuja aineksia, mistä olin kovin tyytyväinen. Jälkkäripöydän antimet houkuttelivat melkoisesti, mutta maltoin mieleni.

Aamiaisen ja päivällisen väliin olin suunnitellut toisen mukaan ottamani rahka-annoksen, mutta kovaksi yltyneen merenkäynnin aiheuttama pahoinvointi siirsi välipalan myöhemmäksi... Laivan rantautuessa pakkasimme laukut ja tyhjensin vielä viimeisen eväspurkin.

Kotiin tultuamme totesimme kaikki yhdessä, että reissu oli tosi mukava ja onnistunut. Ja itse olin lisäksi tyytyväinen siitä, että pysyttäydyin ruokavaliossani eli projektiini ei tullut reissun takia takapakkia :) :) :)


Jos siis haluaa laivareissulla pysyä laihdutusruokavaliossa, niin hommasta selviytyy yllättävän helposti näin:

 • Valitse jääkaapillinen hytti, jos kyseessä ei ole tarkan markan budjettireissu
 • Jos jääkaappia ei ole, selvitä miten pystyt korvaamaan ruokavaliosi jääkaappiainekset siten, että ravintoarvot pysyvät suunnilleen samoina
 • Suunnittele ja valmista ateriat etukäteen 
 • Jos päätät syödä laivan ravintolassa, suosi buffettia, jotta saat itse täyttää lautasesi
 • Syö ennen Taxfree-kauppaan menoa, jotta karkkihyllyjen ohitus sujuu helpommin
 • Keskity nauttimaan maisemista, musiikista, matkaseurastasi ja rennosta oleilusta, jotta ajatukset pysyvät pois ei-sallituista herkuista :)

Samat ohjeet soveltuvat luonnollisesti muihinkin reissuihin ja illanviettoihin.

Mukavaa syksyistä viikkoa pikkujoulukauden rientoja odotellen :)



2 kommenttia:

 1. Hyvä postaus😊Moni retkahtaa etenkin jos ei ole ennakoinut ja suunnitellut ruokailuja, kuten sinä.Saat olla ylpeä itsestäsi😚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Pakkohan ihmisen jotain on syödä, ja jos mukana ei ole ruokavalion mukaisia eväitä, niin houkutus on kovin suuri :) Sullakin on muuten kiva blogi! :)

   Poista