sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Nuoret siivoavat useammin

Selaillessani edellislauantain Aamuset-lehteä (juu kyllä, vähän myöhässä) pysähdyin lukemaan tarkemmin artikkelia, jonka mukaan nuoret siivoavat useammin. Mielenkiintoista, miksiköhän on näin ja kuka niin väittää?

Artikkelin mukaan nuoret pitävät siivouksesta vanhempia ikäluokkia enemmän ja myös siivoavat useammin. Artikkelissa viitataan tutkimukseen, jonka on teettänyt Serla kesäkuussa 2017. Tutkimuksen mukaan nuoret suhtautuvat siivoukseen positiivisesti, koska palkintona siitä odottaa puhdas koti. Siivouksesta itseä palkitaan myös kukilla, hyvällä ruoalla tai leffaillalla.

Kyllä tuo tutkimustulos kuulostaa ihan uskottavalta. Ja on aika hienoa, että muutosta on tapahtunut tuohon suuntaan.


Itse olen aina arvostanut siisteyttä, mutta erityisesti nyt äitiyslomalla olen todennut, että mitä enemmän kotona viettää aikaa, sitä tärkeämmäksi kokee kodin puhtauden ja siisteyden.

Pienestä pitäen olen ollut järjestelijä. Vaatteet pitää laittaa järjestykseen kaappiin, lehdet pitää olla kauniisti pinoissa (jos niiden ylipäätään on pakko olla näkyvillä), kengät pitää nostaa heti kenkätelineeseen, kaikki ylimääräinen kama tulee korjata pois silmistä jne. Kun tavarat on järjestyksessä, niin mieli lepää ja silloin pystyn rauhoittumaan ja rentoutumaan. Käytännön arjessa tuo kaikki ei aina toteudu, ja tiedostan, että se aiheuttaa turhanpäiväistä stressiä. Aiemmin olen ajatellut, että minkäs sitä luonteelleen mahtaa... mutta nyt kun lattialla kierii pikkumies levitellen lelujaan ympäri kämppää, on asiaan pitänyt opetella suhtautumaan vähän rennommin :) Toisaalta, kun lattiapinta-ala täyttyy leluista, niin muuhun siisteyteen täytyy kiinnittää enemmän huomiota, ettei kokonaisuus muodostu liian suureksi kaaokseksi. Kun lelut kerää pois pikkumiehen nukkumaanmenoaikana, niin silloin päivän voi aloittaa ja lopettaa tyytyväisin mielin. Ja kunhan pikkuinen oppii kävelemään, niin lelujen kerääminen omille paikoilleen tulee olemaan ensimmäisiä opeteltavia asioita :)


Entäpä sitten järjestys vs puhtaus? Jos aika ei riitä kaikkeen, niin priorisoin järjestyksen. Pölypalleroita saattaa löytyä pöytien alta ja ovien takaa, enkä koe sitä yhtä häiritsevänä kuin esimerkiksi keittiön tasoilla lojuvia astioita tai tuolien karmeille jätettyjä vaatteita. Tosin nykyään imurin varteen on pakko tarttua useammin, ettei pikkumies ole yltäpäältä pölyssä lattioita nuohotessaan. Lattioiden pesuakin on pitänyt harrastaa vähän useammin ainakin pikkumiehen lempipaikkojen osalta, koska hänestä lattian tunnusteleminen kielellä on kovin hauskaa puuhaa... Yök :D

Imuroinnista tuli muuten mieleeni, että olen äärettömän tyytyväinen viime jouluna lahjaksi saamaani varsi-imuriin! Onneksi satuin ennen joulua mainitsemaan lahjatoivomukseni ystävälleni, joka neuvoi toivomaan sellaista imuria, joka on ihan oikeasti tehokas. Markkinoilla on kuulemma paljon hyväksi mainostettuja, mutta todellisuudessa aika tehottomia vempaimia. Pukki oli sitten valinnut Powerista tällaisen, myös ulkonäöltään minua miellyttävän imurin, joka on osoittautunut oikein hyväksi:


Kun keskuspölynimurin pitkän letkun esiin ottaminen ei houkuttele (eli aika usein), niin pikasiivous hoituu näppärästi tuolla varsi-imurilla :)


Unelmana aina siisti koti.... Täysin mahdotonta :D mutta pienillä jokapäiväisillä pikasiivouksilla ja säännöllisillä isommilla siivouksilla voi päästä lähelle unelmaa. Ja kuten lehtiartikkeli ehdottaa: siivousmusiikkia taustalle soimaan, niin homma sujuu mukavammin :)

Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti